Sunday, 8 January 2012

Visi & Misi - 9 Januari 2012

Rangsangan visual (industri)

Sila perhatikan gambar-gambar yang diberikan. Kamu dikehendaki menjawab soalan-soalan rangsangan secara individu. Kamu boleh letakkan komen kamu di bahagian komen.

Soalan-soalan rangsangan :
  • Pada pendapat kamu, apakah yang dimaksudkan dengan visi dan misi?
  • Apakah perbezaan di antara visi & misi?

Cg Azizah.Ahmad

7 comments:

 1. Misi adalah kecapaian yang diinginkan oleh seorang (dan boleh dicapaikan) pada masa yang sama dengan sedikit masa sahaja/kualiti yang diinginkan.

  Visi adalah macam impian untuk memeruskan strategi mereka dalam misi.

  ReplyDelete
 2. 1) Pada pendapat saya, visi adalah apa yang seseorang atau sekumpulan orang hendak mencapai, manakala misi adalah apa yang seseorang atau sekumpulan orang hendak buat untuk mencapai visi.
  2) Perbezaannya adalah visi adalah apa yang mereka harap akan terjadi pada zaman depan, manakala misi adalah apa yang akan buat sekarang untuk mencapai visi itu.

  ReplyDelete
 3. 1) Pada pendapat saya, visi adalah sesuatu yang mahu dicapai untuk sendiri, iaitu seperti menjadi yang terbaik. Misi pula adalah sesuatu yang mahu diberikan atau dibuat untuk mencapai visi tersebut.

  2)Visi adalah apa yang mahu dilakukan kepada sendiri tetapi misi adalah perkara yang mahu dilakukan kepada orang lain atau kerja lain.

  ReplyDelete
 4. Pada pendapat saya,visi adalah suatu matlamat untuk pekara itu tetapi misi adalah apa yang mereka hendak buat.

  ReplyDelete
 5. 2. Visi ialah sesuatu yang awak hendak dilakukan masa depan walaupun misi ialah apa yang hendak membuat untuk mencapai visi.

  ReplyDelete
 6. Pada pendapat saya, visi adalah sesuatu yang mereka mahu mencapai akhirnya, tetapi misi adalah sesuatu yang mereka mahu membuat yang lebih dekat waktunya.

  ReplyDelete
 7. Terima kasih atas sumbangan pandangan. Rata-rata, awak semua dapat memahami konsep visi & misi.

  ReplyDelete