Tuesday, 7 February 2012

Tugasan Pemahaman = Harapan (B.Kerja ms. 39)

Para pelajar,

Tugasan ini harus dilakukan hari ini. Sila letakkan jawapan kamu di bahagian komen. Setiap soalan telah diberikan pada individu dalam kelas. Kita akan bincangkan dapatan-dapatan kamu di dalam kelas.

Masukkan komen kamu seperti berikut :

Jawapan Soalan 1 : ______________________________
Oleh : __________


Ini tugasan-tugasan setiap individu.

Mikhael = Soalan 1
S.Mirza & M.Mirza = Soalan 2
Mohit & Abu = Soalan 3
Abu & Izzat = Soalan 4
Aisyah = Soalan 5


Terima kasih.

Cg Azizah.Ahmad

10 comments:

 1. Jawapan Soalan 1: Islam membenarkan pandermaan dan pemindah ginjal dan ginjal akan diambil apabila dia meningal dunia akibat kemalangan sahaja.

  Oleh: Mikhael

  ReplyDelete
  Replies
  1. Pandermaan -> Pendermaan.
   Pemindah -> Pemindahan

   Ia harus mula dengan, "Ramona berani mengikrarkan ginjalnya."

   Delete
 2. Jawapan Soalan 2:Peristiwa yang menyebabkan hal ini adalah apabila Ramona menemani Khuzaimah ke rawatanya,dia rasa sedih apabila melihat jirannya dalam keadaan pasrah.

  Oleh: Mirzas

  ReplyDelete
  Replies
  1. peristiwa : melihat jiran, ramai pesakit lain, membaca artikel = membuat keputusan untuk membuat perkara tersebut. "hiba hatinya melihat wajah-wajah pesakit ginjal yang lain."

   Delete
 3. Jawapan Soalan 4:
  Pesakit ginjal mengalami pelbagai kesusahan. Utama, kos rawatannya amat tinggi. Kedua, kos pembedahan pemindahan ginjal juga amat tinggi. Ketiga, masa penantian untuk pemindahan ginjal agak lama sehinggakan ramai daripada mereka meninggal dunia semasa menunggu.

  Oleh: Izzat

  ReplyDelete
  Replies
  1. 1. "Pertama" bukan "utama".
   2. Kos rawatan dan pembedahan pemindahan terlalu tinggi hingga tidak termampu oleh pesakit ginjal.
   3. Ketiga, masa penantian...pergerakan mereka terjejas kerana masih mengalami kesakitan.
   4. Pesakit itu akan rasa sakit hingga terjejas aktiviti harian pesakit itu sama ada persekolahannya atau kerjanya.

   Delete
 4. Jawapan Soalan 3:

  Akta Pemindahan Organ Manusia 1987 tidak berkesan kerana pertama, tidak semua orang mahu mengikrarkan ginjal mereka dan pengikrar ginjal amat dialu-alukan. Kedua, Kos rawatan dialisis dan pembedahan ginjal amat tinggi. Ketiga, masa penantian untuk pemindahan ginjal agak lama sehingga ada ramai orang yang menningal dunia apabila menunggu.

  Oleh : Mohit dan Abu

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jawapan Soalan 3 (edited)

   Akta Pemindahan Organ Manusia 1987 tidak berkesan kerana pertama, tidak semua orang mahu mengikrarkan ginjal mereka walaupun pengikrar ginjal amat dialu-alukan. Kedua, akta ini sebenarnya membantu memurahkan kos, tetapi kos amat tinggi sehingga tidak ramai orang yang hendak terlibat. Ketiga, masa penantian untuk pemindahan ginjal agak lama sehingga ada ramai orang yang menningal dunia apabila menunggu. Walaupun orang hendak menolong, tidak ramai orang ada yakinan untuk hidup lagi kerana tiada masa.

   Delete
  2. Pembetulan pada ejaan = 'menningal'
   Pembetulan pada kosa kata = 'memurahkan', 'yakinan'

   Delete
 5. Terima kasih atas sumbangan serta pembetulan yang dilakukan. Kita masih menunggu dapatan daripada Aisyah. Ini kali kedua Aisyah terlambat masukkan dapatannya.

  ReplyDelete