Monday, 16 July 2012

Majlis Perkahwinan - Perbandingan

Para pelajar arif budiman,

Selepas menonton video ini, kamu dikehendaki untuk berkongsi pendapat berdasarkan soalan-soalan berikut. Letakkan dapatkan kamu di ruang komen.

1. Apakah persamaan di kededua majlis perkahwinan ini?
2. Apakah perbezaan di kededua majlis perkahwinan ini?
3. Pada pendapat kamu, majlis perkahwinan yang mana satu pilihan kamu? Mengapa?


Majlis Perkahwinan A
Majlis Perkahwinan B

Terima kasih.

Cg Azizah.Ahmad

16 comments:

 1. 1) Persamaan - Salaman, ciuman, pelukan,

  2) Perbezaan - Perkahwinan B hanya sebuah nikkah, Perkahwinan A- lelaki memberi wanita cincin, Perkahwinan B - lelaki memberi wanita sebuah Quran.

  3) Saya suka dua majlis tersebut, tetapi, saya suka Perkahwinan B lebih kerana ia tidak sesuatu acara yang dibesarkan dengan banyak

  - Abu Ubaidah

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Abu dengan jawapan yang ikhlas.

   Adakah majlis besar-besaran tidak baik? Mengapa masih ada orang yang melakukannya? Saya harap awak dapat berkongsi dengan kami.

   Delete
 2. 1) Satu persamaan di kededua majlis perkahwinan ini adalah ia menunjukkan kegembiraan di antara suami dan isteri.
  2)Satu perbezaan di kededua majlis perkahwinan ini adalah pernikahan yang kedua lebih berkaitan dengan agama kerana id diadakan di majlis.
  3) Saya akan memilih majlis kedua kerana ia baik jika ada agama ada berkaitan dengan perkahwinan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Mohit atas sumbangan awak.

   Adakah perkahwinan yang berkaitan dengan agama akan kekal? Renung-renungkanlah.

   Delete
 3. Keduanyan ialah perkhawinan melayu.

  Di video pertama, perkhawinan ialah sesuatu yang besar walaupun yang kedua lebih kecil dan lebih beragama kerana di dalam masjid

  Perkhawinin yang di dalam video pertama. Saya suka it lebih daripada perkhawinan kedua.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Mikhael atas pandangan awak.

   Mengapakah Majlis A menjadi pilihan awak? Saya pasti awak mempunyai sebab-sebab yang baik. Saya harap awak dapat berkongsi dengan kita semua.

   Delete
 4. 1. Apakah persamaan di kededua majlis perkahwinan ini?
  Kedua-dua majlis ini ada makanan yand dihidangkan dan ramai orang telah dijemput. Dan juga, ada perjumpaan dengan ustaz untuk majlis perkahwinannya.

  2. Apakah perbezaan di kededua majlis perkahwinan ini?
  Perkahwinan B tidak sebesar perkahwinan A dan perkahwinan B lebih pada agama, perkahwinan A ada majlis-majlis yang lain.

  3. Pada pendapat kamu, majlis perkahwinan yang mana satu pilihan kamu? Mengapa?

  Perkahwinan B, perkahwinan kelihatan hebat tetapi akan mengambil banyak sangat masa dan duit, hanya untuk perkahwinan.

  M.Mirza

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih Mirza atas pendapat awak.

   Jika awak berkemampuan untuk menjalankan majlis A, adakah ia lebih bermakna pada awak? Mengapa tidak buat yang terbaik untuk majlis perkahwinan yang 'hanya berlaku sekali dalam hidup'? Renung-renungkanlah.

   Delete
 5. 1.Persamaan dua majlis perkhawinan adalah kedua majlis ini menunjukkan nikah

  2.Perbezaan dua majlis ini adalah majlis perkhawinan A adalah lebih moden darapida perkhawinan B

  3.Majlis A,ia kelihatan lebih menyoronokkan

  MirzaD

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas sumbangan awak.

   Mirza, adakah keseronokan akan menjanjikan masa depan yang lebih cerah? Apakah yang awak maksudkan dengan 'lebih moden'? Renung-renungkanlah.

   Delete
 6. 1. Ramai orang telah dijemput ke majlis nikah mereka. Suami harus bercakap bahawa dia setuju untuk betranggungjawab dengan isterinya. Semua orang telah mengucapkan tahniah selepas majlis nikah itu.

  2. Perkahwinan B menunjukkan nikah mereka sahaja tetapi perkahwinan A ada semua majlis. Perkahwinan B lebih beragama kerana ia dibuat di dalam masjid, tetapu perkahwinan A dibuat di belbagai tempat.

  3. Saya memilih majlis perkahwinan B kerana ia sesuatu yang mudah tetapi lebih merujuk pada Islam.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terima kasih atas pandangan yang ikhlas.
   Izzat, adakah awak akan memilih majlis perkahwinan B jika awak seorang jutawan? Adakah wang yang banyak penting? Renung-renungkanlah.

   Delete
 7. 1. Kedua-dua majlis dalam video-video tersebut menunjukkan majlis nikah dan terdapat ramai orang di majlis tersebut dan mereka semua kelihatan gembira.

  2. Video pertama menunjukkan majlis yang lebih moden, kerana terdapat sesuatu acara di dalam bangunan yang kelihatan baharu, tetapi video kedua menunjukkan majlis yang lebih beragama, kerana ia telah diadakan di dalam masjid, dan pengantin perempuan menutup arwatnya (memakai tudung).

  3. Majlis kedua, kerana ia lebih murah dan, kalau saya yang akan berkahwin, saya mahu mulakan hidup saya seperti isteri dengan berkat.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suatu pandangan yang matang. Jika kita ingin memulakan hidup dengan lebih baik, rasanya kita hanya perlu berubah pada masa itu atau sebelumnya? Renung-renungkanlah. Terima kasih Aisyah.

   Delete
  2. Saya rasa bahawa memang kita patut cuba berubah sebelumnya, tetapi ia tidak luar biasa bagi kebanyakan orang untuk mahu mulakan kehidupan baharu mereka dengan lebih baik. Tidak semestinya perkahwinan, tetapi kejadian-kejadian lain juga, seperti sebuah sekolah baharu, ataupun hanya tahun baharu.

   Delete
 8. Terima kasih atas pandangan awak. Sememangnya kita mempunyai pendapat sendiri. Semoga apa yang dilakukan tidak akan menyusahkan diri atau keluarga kita.

  ReplyDelete